Rok 2021 slovenské potravináře výrazně potrápil. Uvedla to pro TASR Jana Holéciová, mluvčí Slovenské zemědělské a potravinářské komory (SPPK).
Vidno to podle ní minimálně ve třech oblastech – na následcích pandemie nového koronaviru na podnikatelský sektor, zejména na segmenty, které dodávají výrobky pro gastro – víno, pivo. Většina slovenských potravinářů podle jejích slov neměla možnost získat odškodnění za následky pandemie, jde zejména o pekaře.
Druhou oblastí je podle Holéciové nadále nedostatečná finanční podpora státu ve srovnání s okolními zeměmi. „Třetí oblastí je fakt, že naši potravináři neprodávají své výrobky obchodníkům za ceny, které by zohledňovaly výrazně zvýšené vstupy do výroby potravin, které pociťujeme během celého letošního roku,“ zdůraznila.

„Rok 2021 hodnotíme jako rok, během kterého jsme naplno nevyužili všechny nabízené příležitosti. SPPK proto nemůže být spokojena s průběhem roku 2021. Naše očekávání byla větší, než je konečný výsledek. Vládu a politiky musíme nadále přesvědčovat o naší pravdě,“ zdůraznila.
Dodala, že ze Slovenska se pomalu, ale jistě stává země, která nebude schopna zajistit zásobování obyvatel základními potravinami z vlastní produkce a bude ve velké míře odkázána a závislá na dovozu potravin.