Ve snaze zachovat všechny stávající stromy postavili dům konzolovitě nad terén

rodina

Vstupními požadavky na realizaci netypického domu v přírodním prostředí Kyjeva byla touha investorů po velkém obytném prostoru, ve kterém by si mohli vychutnat krásy okolní přírody – aniž by do ní jakkoli rušivě zasáhly.

Architekti z ateliéru TWO+ ve snaze minimalizovat negativní vlivy stavby na prostředí, dům umístili konzolovitě nad terén. Díky tomu se podařilo zachovat všechny stávající stromy. Samotný dům je postaven na dlouhém ocelovém rámu, který stojí na sloupech s 12metrovými roztečemi. Horní část domu je plochá, ai když to není z běžných úhlů pohledu vidět, ve střední části střechy je ohyb, který přechází do šikminy tvořící prosklení střešního okna.

Jižní stěna budovy je orientována do borového lesa a je charakteristická panoramatickým zasklením. Díky zasklení mají domácí malebný výhled na celé údolí řeky ze všech místností v domě. Podél tohoto zasklení se táhne balkon, který se napojuje na hlavní terasu na konci domu. Na balkon lze vyjít z pokojů díky posuvným hliníkovým systémům.

Komplikovaný přístup, hustá vegetace, strmý svah
Jelikož stavba vyrostla na strmém svahu a v okolí je hustá vegetace, přístup auty byl velmi komplikovaný. I proto se zemní práce prováděly převážně ručně. Ani konstrukce se nepodařilo převést na místo
stavby – bylo třeba sehnat autojeřáb s dostatečnou délkou výložníku, který by dosáhl požadovaného bodu. Navzdory všem komplikacím se po roce prací mohli investoři nastěhovat.

Termální dřevo, hliník, žula
Na fasádě domu architekti zužitkovali praktické kompozitní panely z termálního dřeva a hliníku. Opěrné zdi jsou postaveny z tradičního sutinového zdiva z místního kamene. Dlažbu na pokrytí příjezdové cesty tvoří staré žulové dlažební kostky, část je zhotovena z broušeného betonu.

Na malém kousku před terasou je vysazen trávník s okrasnými trávami. Hlavní část pozemku však zůstala nezměněna – je zachována v původní podobě. Díky tomu se architektům podařilo vizuálně rozmazat hranici mezi stavebním pozemkem a přilehlým lesem.

Otevřený moderní společenský prostor s obývacím jídelnou a barovým sezením

Útulný interiér ve znamení dřeva, kovu a skla
V interiéru se kromě spojeného prostoru kuchyně, obývacího pokoje a jídelny nachází hlavní ložnice s vlastní velkou koupelnou, spíž, šatna a dětský pokoj, také s koupelnou. Součástí terasy je venkovní kuchyňka s barovým pultem a velký prostor pro stolování i posezení. Uvnitř dominuje kombinace dřeva, kovu, skla a texturovaných textilií. Z barev převládají hnědá, černá, šedá. Parkovací plocha je na nižší úrovni, kousek od stavby se nachází také malý hostovský domek.

Další články autora

Inflace v USA je nejvyšší za téměř 33 let

Osobní příjmy v USA se minulý měsíc zvýšily v souladu s očekáváními ekonomů. Tempo růstu...

Francie a Itálie požadují reformu fiskálních pravidel EU

Také si podle nich zaslouží důkladnou diskusi myšlenka permanentní emise společných dluhopisů, což zřejmě narazí...

Potěšení z darování: Proč by pod stromečkem neměla být hotovost

V každém případě by nebylo dobré, kdybych jim dával do obálky peníze, v nejhorším případě...

Uchopit myšlenku podpory digitální gramotnosti seniorů bude obtížné

Pomoci důchodcům zlepšit se v digitální gramotnosti, aby uměli komunikovat mezi sebou nebo s dětmi...

Nejnovější články

Inflace v USA je nejvyšší za téměř 33 let

Osobní příjmy v USA se minulý měsíc zvýšily v souladu s očekáváními ekonomů. Tempo růstu...

Francie a Itálie požadují reformu fiskálních pravidel EU

Také si podle nich zaslouží důkladnou diskusi myšlenka permanentní emise společných dluhopisů, což zřejmě narazí...

Potěšení z darování: Proč by pod stromečkem neměla být hotovost

V každém případě by nebylo dobré, kdybych jim dával do obálky peníze, v nejhorším případě...
- Reklama -PR článek