Každá rodina má své oblíbené „suché“ a „mokré“ vánoční zákusky. Na tradicích není nic špatného, ale určitě se vyplatí čas od času recept inovovat, nebo se inspirovat radami kulinářských profíků. Věřte či ne, vždy je co vylepšit. Díky těmto chytrým tipům a trikům vyčarujete ještě chutnější (nejen) vánoční dobroty.
Zkontrolujte čerstvost přísad
Kromě čerstvosti vajíček nezapomeňte před pečením zkontrolovat datum spotřeby sody bikarbony a prášku do pečiva. Čerstvost prášku do pečiva zkontrolujete jednoduše i bez data: do misky nalijte dvě polévkové lžíce horké vody a přidejte jednu čajovou lžičku prášku do pečiva. Pokud je prášek do pečiva aktivní, začne bublat. Pokud nebuble, je čas koupit si nový. Čerstvost sody bikarbony zkontrolujete podobně, jen místo horké vody použijete ocet nebo citrónovou šťávu.
S máslem opatrně
Nejlépe se pracuje s máslem zahřátým na pokojovou teplotu, nemělo by být příliš měkké. Ideální je tehdy, když na máslo přitlačený prst vytvoří zářez, ale nedokáže přejít středem másla. Máslo můžete zkontrolovat také kuchyňským teploměrem – měl by ukazovat hodnotu od 17 do 20 stupňů Celsia.
Použijte nesolené máslo
Ujistěte se, že používáte nesolené máslo (pokud recept nevyžaduje solené máslo). Použití slaného másla může změnit chuť koláčku.
Vajíčka nesmí být příliš studená
Máslo, ale ani vajíčka, která používáte do pečení, by neměla být příliš studená. Proto je nechte alespoň 30 minut odstát při pokojové teplotě. Vajíčka vždy dobře promíchejte, aby vaše koláčky měly pěknou nadýchanou texturu a během pečení zvětšily objem.
Na jemnější sušenky použijte vaječné žloutky
Jednoduchým způsobem, jak učinit suché pečivo mimořádně bohatým a jemným, je použít vaječné žloutky namísto celých vajec. Pokud tedy recept vyžaduje dvě celá vejce, použijte místo nich čtyři žloutky. Koláčky budou vláčnější, vlhčí.
Nemáte vajíčka? Žádný problém
Jako alternativu místo vajíček můžete použít smetanový sýr. Kromě perfektní konzistence koláčky dostanou bohatší chuť.
Vyzkoušejte Muscovado cukr
Muscovado cukr je jemný nerafinovaný třtinový cukr, který obsahuje přírodní melasu. Díky tomu má plnou chuť i barvu. Jemné hnědé krystalky se výborně zapracovávají do jakéhokoli těsta.
Chcete-li vláčné, extra „žvýkací“ sušenky, přidejte do těsta pudinkovou směs – jedno balení suchého instantního pudinku. Nejvhodnější pro tento účel je vanilkový pudink, jelikož neruší ostatní chutě.
Extra nadýchané koláčky
Jednoduchý trik, díky kterému budou koláčky speciálně nadýchané: přidejte do těsta několik lžiček sody bikarbony.
Použijte pravý vanilkový lusk
Chcete-li připravit skutečně výjimečné koláčky, namísto vanilkového cukru či extraktu použijte pravý vanilkový lusk. Nic se nevyrovná jeho chuti.
Špetka soli by neměla chybět
Každý recept na dezert by měl obsahovat špetku soli. Proč? Sůl zvýrazňuje chutě klíčových ingrediencí.
Těsto na suché koláčky nechte odpočinout v chladničce
Těsta na vánoční sušenky fungují nejlépe, když si alespoň jednu noc „odpočinou“ v chladničce. Tento proces zrání je důležitý pro hydrataci škrobů v těstě – mouce trvá nějakou dobu, než absorbuje tekutinu z vajec, másla a jiných tekutin v těstě. Pokud je mouka rovnoměrně a zcela hydratovaná, je pravděpodobnější, že struktura koláčků bude měkká a vláčná, koláčky se upečou a zhnědnou rovnoměrněji.
Nepřeplňujte plech
Při pečení suchých dobrot nikdy nepřeplňujte plech. Měly by být od sebe alespoň 2,5 centimetru. To umožňuje teplu rovnoměrně cirkulovat kolem koláčků.
Sušenky se „dopečou“ na plechu ještě několik minut po vyjmutí z trouby. Pokud je vytáhnete trochu dříve, budou dokonalé. Zachovají si o něco více vlhkosti, budou jemnější a vláčnější.